nur amira m nasiruddin


PENGHARGAAN

Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin dan kurnianya dapat juga saya menyempurnakan latihan industri ini. Sepanjang menjalani latihan industri ini, saya telah memperoleh pelbagai pengalaman sama ada pahit mahupun manis yang amat berharga dan bermakna dalam hidup saya sebagai seorang pelajar. Pengalaman yang saya perolehi sepanjang menjalankan latihan industri ini mungkin hanya akan datang sekali dalam seumur hidup saya.
Sekalung perhargaan saya ucapkan kepada pihak latihan industri saya iaitu Pusat Pertanian Ayer Hitam kerana menerima kehadiran saya untuk menimba pengalaman selama dua bulan di sini.
          Justeru itu, saya juga telah memperolehi pelbagai maklumat dan pengetahuan dengan lebih terperinci lagi berkaitan dengan perladangan dimana saya dapat mempelajari teknik penanaman secara fertigasi, teknik penanaman secara organic, pembuatan baja, pemprosesan makanan dan banyak lagi perkara lain yang tidak mampu untuk saya bilang semuanya.
          Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada semua pihak yang terlibat baik secara langsung mahupun tidak sepanjang menjayakan projek kami ini. Terutamanya kepada pensyarah kami iaitu, Dr. Amirmudin bin Udin kerana beliau telah meluangkan masa untuk menyelia kami sepanjang menjalankan latihan industri di PPAH ini. Tidak dilupakan juga kepada penyelia latihan industri di Pusat Pertanian Ayer Hitam iaitu Puan Zalipah bt Adman di atas tunjuk ajar beliau ketika saya menjalani latihan industri di sini.
          Saya juga ingin merakamkan berbanyak-banyak terima kasih kepada pekerja-pekerja ladang dan unit proses seperti En. Wasiman, Puan Zaimah, En Faiz dan juga Puan Wahidah yang tidak kurang banyaknya membantu saya dalam menimba pengalaman di PPAH ini.
          Disamping itu, saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan terima kasih kepada ahli keluarga saya yang telah banyak memberi sokongan moral dan bantuan kewangan bagi menyelesaikan latihan industri ini. Selain itu, saya juga ingin merakamkan terima kasih kepada rakan-rakan seperjuangan saya di PPAH kerana telah banyak menghulurkan bantuan dan kerjasama bagi merealisasikan usaha menyempurnakan tugasan ini dengan jayanya.
          Ucapan ini juga ditujukan kepada semua pihak yang telah terlibat dalam menjayakan tugasan ini. Segala bantuan yang anda hulurkan amat saya hargai kerana tanpa bantuan dan sokongan anda semua, tugasan ini tidak dapat kami siapkan dengan jayanya.
sekian, terima kasih.

Bab 1
SERBA RINGKAS MENGENAI PPAH


Pusat Pertanian Ayer Hitam (PPAH) terletak kira-kira 100 meter selepas tol Ayer Hitam jika membelok ke sebelah kanan.  Di dalam kawasan pusat pertanian ini terdapat banyak cabangnya. Namun kawasan latihan industri saya ialah pejabat Pusat Pertanian Ayer Hitam.
PPAH beroperasi selama 5 hari seminggu bermula pada hari Ahad 8.00 pagi sehingga jam 5.00 petang dan berakhir pada Khamis iaitu pada waktu 3.30 petang.
Pusat Ayer Hitam menawarkan kursus jangka masa pendek kepada belia berumur 25 tahun kebawah selama beberapa bulan manakala kepada usahawan pula yang berumur 25 tahun ke atas kebiasaanya kursus yang ditawarkan selama 2 hari sahaja.
Terdapat pelbagai kursus yang ditawarkan seperti masakan (bengkel membuat roti, biskut, kek, proses air soya dan lain-lain), ladang (fertigasi, organik dan lain-lain) dan juga kursus yang lain.
Terdapat pelbagai unit di sini, dan setiap unit yang ada di sini mempunyai kelebihan masing-masing. PPAH juga menerima kehadiran pelajar-pelajar yang ingin menjalani latihan industri di sini. Penginapan di sediakan bagi yang tinggal jauh dari kawasan PPAH.



Bab 2
DI LADANG ORGANIK

2.1       Pengurusan Tanah Secara Penanaman Organik

                        Tanah merupakan media terpenting dalam pertumbuhan pokok. Pengunaan baja dan racun kimia dalam perladangan konvensional telah meningkatkan kandungan garam dalam tanah dan menurunkan pH tanah. Pembajakan yang insentif akan menyebabkan kerosakan struktur tanah. Ini menyebabkan aktiviti mikroorganisma menjadi berkurangan. Teknik pengurusan tanah dalam penanaman semula jadi dapat meningkatkan aktiviti mikroorganisma, nematode, cacing dan lain-lain. Kaedah-kaedah tanaman organik dalam membaik pulih tanah adalah seperti berikut :
i.                    Penggunaan IMO4
ii.                  Kompos
iii.                Penggunaan sungkupan
iv.                Penyemburan baja organik
v.                  Pembajakan yang minima
vi.                Penggunaan baja hijau (Green Manure)
vii.              Arang


2.1.1    Penggunaan IMO4
Tabur sebanyak 100 – 120 kg/1000 m2 (0.1 Ha) IMO4 di atas batas dan tutup dengan sungkupan seperti jerami, pokok jagung dan lain-lain.

2.1.2    Penggunaan Kompos
Bagi tanah bermasalah yang bertekstur lempung berat dan berpasir, penggunaan kompos sebanyak 100 kg/1000 m2 (0.1 Ha) adalah diperlukan sebagai baja tambahan di samping IMO4.



2.1.3    Penggunaan Sungkupan
Sungkupan seperti jerami, pokok jagung dan lain-lain adalah perlu bagi mengawal rumpai dan mengekalkan kelembapan serta menurukan suhu tanah.

2.1.4    Penggunaan Baja Organik
Semburan FPJ/FFJ pada kadar 1/1000 pada tanah untuk memberi makanan keperluan mikroorganisma dalam tanah.

2.1.5    Penggunaan Green Manure
Jagung atau kekacang di tanam dengan kepadatan yang tinggi pada kadar benih 20 – 80 kg/Ha. Tanaman yang berumur 3 – 4 minggu (sebelum berbunga) akan dipotong atau dibajak ke dalam tanah serta ditabur IMO4. Penggunaan teknik ini disyorkan di kawasan tanaman saka sebanyak dua atau tiga kali setahun.

2.1.6    Pembajakan Yang Minima
Pembajakan tanah hanya dibuat sekali sahaja iaitu pada peringkat awal penyediaan kawasan penanaman dan pembajakan tidak perlu dilakukan pada penanaman seterusnya bagi mengurangkan struktur tanah yang boleh mengurangkan aktiviti mikroorganisma.

2.1.7    Penggunaan Arang
Untuk meningkatkan pH tanah.


2.2       Pengurusan Tanaman

2.2.1    Pengairan

Air merupakan salah satu faktor yang membantu tumbesaran pokok. Rekabentuk sistem pengairan yang bertepatan dengan kehendak pokok dapat mengelakkan berlaku lebihan air dan seterusnya memberi kebaikan dari segi peningkatan hasil dan seterusnya mendapat keuntungan.

Melalui kaedah penanaman organik, bekalan air yang dibekalkan ke pokok melalui sistem pengairan adalah sehingga kelembapan tanah di zon akar pokok sebanyak 65%. Penentuan peratus kelembapan tanah ini dapat dilakukan melalui 3 kaedah iaitu :

a.       Kaedah Hand “Feel test”
Tanah yang dikepal dengan tangan dapat mengekalkan bentuk kepalan.

b.      Soil probe
·         Tensiometer
·         Elektronik multimeter

c.       Kaedah pengeringan sampel tanah di dalam oven


2.2.2    Manual Tanaman
                 
a.      Sayuran daun seperti sawi, bayam, kalian dan kangkung

HARI
AKTIVITI
-7
Penyediaan batas
-4
Tabur IMO4 100 kg / 1000 m2 (0.1 Ha) ke batas, sungkup dengan jerami dan siram dengan FPJ 1/1000
0
Rawatan biji benih. Tabor biji benih ke batas mengikut baris
5
Pembajaan type II
10
Pembajaan type II
16
Pembajaan type II
21
26
40
Kutip hasil (kangkung dan bayam)
Kutip hasil (sawi)
Kutip hasil (kalian)

·      - ( hari sebelum)
·      Kadar pembajaan seperti lampiran
·      3 hari sebelum kutip hasil hendaklah disembur dengan baja type III

b.      Sayuran buah (kutip muda) seperti bendi, kacang panjang dan timun

HARI
AKTIVITI
-7
Penyediaan batas tanaman
-4
Tabor IMO4 100 kg/1000 m2 (0.1 Ha) atau kompos, sungkup dengan jerami/rumput dan siram FPJ 1/1000
-1
Rawatan biji benih
0
Menanam biji benih, siram dengan FPJ + OHN 1/1000 (air rawatan benih)
5
Pembajaan type II
12
Pembajaan type II
19
Pembajaan morning sickness
26
Pembajaan type III
30
Pembajaan type II
35
Mula mengutip hasil (timun dan kacang panjang)
40
Pembajaan morning sickness
47
Pembajaan type III (mula kutip hasil – bendi)
54
Pembajaan morning sickness
61
Pembajaan type III
68
Pembajaan type II
75
Pembajaan morning sickness
82
Pembajaan type III
89
Pembajaan type II
96
Pembajaan type II

·         Kadar pembajaan  seperti lampiran


c.       Sayuran buah (kutip hasil masak) seperti tomato dan cili

HARI
AKTIVITI
-16
Rawatan biji benih
-15
Semai biji benih
-7
Penyediaan batas
-4
Tabor IMO4 100 kg/1000 m2 / kompos, sungkup dengan jerami, siram dengan FPJ 1/1000
-2
Siram FPJ + OHN pada anak semaian
0
Ubah anak benih dan siram dengan FPJ + OHN
5
Pembajaan type II
12
Pembajaan type II
15
Mula berbunga (tomato)
19
Pembajaan morning sickness
25
Mula berbunga (cili)
26
Pembajaan type III
33
Pembajaan type II (mula kutip hasil – tomato)
40
Pembajaan morning sickness
47
Pembajaan type III
54
Pembajaan type II
55
Mula kutip hasil (cili)
61
Pembajaan morning sickness
68
Pembajaan type III
75
Pembajaan type II
82
Pembajaan morning sickness
89
Pembajaan type III
96
Pembajaan type II
103
Pembajaan morning sickness

·         Kadar pembajaan seperti lampiran
·         OHN untuk kawalan penyakit



2.3             Kawalan Penyakit Dan Perosak

2.3.1          Pengurusan perosak

Pengurusan perosak dilaksanakan secara pengurusan perosak bersepadu (PBB). Kawalan boleh dijalankan seperti berikut :

i.                    Kawalan secara kultura
a)      Intercropping
b)      Companion planting
c)      Resintant crops
d)     Perbezaan masa menanam
e)      Pembuangan atau pemusnahan sisa-sisa tanaman atau bahagian berpenyakit
f)       Pemusnahan pokok-pokok penumpang liar ‘wild host plants’
g)      Penanaman pokok perangkap
h)      Penanaman dalam rumah hijau

ii.                  Kawalan secara fizikal
a.       Sungkupan – menggunakan jerami, pokok jagung dan sebagainya
b.      Mengutip (hand picking)

iii.                Kawalan secara biologi
·      Kawalan menggunakan organisma berfaedah seperti arthropods dan musuh semula jadi yang lain

iv.                Kawalan secara bukan kimia
                                                                    i.            OHN
                                                                  ii.            Kawalan white fly
                                                                iii.            Kawalan Aphids
                                                                iv.            Lactid acid bacteria serum (LAS)
                                                                  v.            Kawalan kabuh lenting
                                                                vi.            Kawalan lalat buah
                                                              vii.            Kawalan rumput
                                                            viii.            Kawalan penyakit virus

v.                  Perangkap
a.       Pheromones
b.      Cahaya/lampu
c.       Objek berwarna
d.      Pelekat (traps)
e.       Jus penarik (attractant)
f.       Lain-lain

2.3.2          Cara kawalan perosak

a.       White fly
·         1 ulas bawang putih + 1 liter air
·         Bawang putih dimesin dan diambil airnya
·         Sembur pada waktu pagi dan ulangkan selepas 3 hari

b.      Aphids
·         200 gm sabun cap kapak + 20 liter air dan masak sehingga larut
·         Sejukkan air sabun tadi dicampurkan dengan 200 liter air
·         400 ml air sabun untuk 1 pam penyembur (18 liter)
·         Jika serangan berulang, rawat dengan 400 ml air sabun + 1/300 cuka asli (18 liter air)

c.       Mites dan thrips
·         10 – 12 biji cili padi di kisar (blend) masak sehingga mendidih di dalam 1 liter air dan disejukkan.
·         Sembur di bawah daun pada waktu tengah hari
·         Apabila disembur, serangga tersebut tidak akan datang
·         Jika serangan berulang, rawat dengan saccharin 30 gm

d.      Kawalan kumbang
·         Cuka 1/100
·         Pca 1/300
·         OHN 1/1000
·         Sembur jika perlu dan biasa dilakukan pada waktu tengah hari






e.       Kawalan anai-anai
·         Cuka 1/500
·         FFJ 1/500                                                                               
·         OHN 1/1000                                                   disembur pada pokok
·         Pca 1/700 – 1/800
·         RFS – 30 gm + 20 liter air


2.3.3          Kawalan penyakit

a.         Virus
·         10 kg pokok tangki (pokok keman air) + 4 kg gula merah + 35% alcohol
·         Peram 7 hari
·         Sembur pada kadar 1/1000

b.        Keruping/puru pada batang pokok duku/dokong
·         PCa 1/700 – 1/800
·         FFJ 1/500
·         OHN 1/1000
·         RFS 30 gm + 20 liter air
·         Air laut 1:30
·         Ulangkan 5 hari sekali. Apabila telah pulih, sembur 2 bulan sekali
·         Bubuh IMO5 sebanyak 18 kg/pokok

c.         Karat pada kekacang
·         Cuka 1/300
·         FFJ 1/500
·         CaP 1/200 – 1/800
·         OHN 1/1000
·         Sembur jika perlu

d.        Kulat downy mildew dan powdery mildew
·         Kawal kulat downy mildew dan powdery mildew dengan menggunakan OHN

e.         Kawalan kabuh lenting (phyllotreta spp.)
·         Pisang yang dilenyek (10 bahagian) dimasukkan ke dalam bekas.
·         Masukkan air beras basuhan (3 bahagian) dan gula merah (2 bahagian)
·         Tutup dengan kertas
·         Biarkan sehiingga 4 – 5 hari sehingga ianya menjadi alkohol
·         Ambil 1 liter alcohol ini dan campurkan dengan 30 liter air
·         5 botol perangkap digunakan bagi setiap 1000 meter persegi

f.         Kawalan lalat buah
·         Pisang yang dilenyek (10 bahagian) dimasukkan ke dalam bekas.
·         Masukkan air beras basuhan (3 bahagian) dan gula merah (2 bahagian)
·         Tutup dengan kertas
·         Biarkan sehiingga 4 – 5 hari sehingga ianya menjadi alcohol
·         Ambil alcohol ini dan campurkan dengan FFJ
·         5 botol perangkap digunakan bagi setiap 1000 meter persegi



2.4             Pengurusan Rumpai

Pengurusan rumpai adalah satu perancangan yang dibuat untuk mengawal rumpai dalam sesuatu tempoh. Tujuan utama adalah untuk memberi atau mengadakan keadaan yang sesuai bagi pertumbuhan tanaman yang diusahakan seperti penggunaan baja yang sesuai dan mencukupi dan mengurangkan pertumbuhan rumpai secara mekanikal, kultura dan sebagainya.                   



a.       Kawalan secara kultura

Pembajaan, pengairan dan kepadatan penanaman adalah elemen yang mengaitkan persaingan antara pokok yang ditanan dengan rumpai. Dalam keadaan pembajaan yang cukup, pengairan yang baik dan kepadatan tanaman memberi kelebihan pada tanaman dari rumpai. Penggunaan baja nitrogen adalah dikaitkan dengan pertumbuhan rumpai dan dengan itu kandungan nitrogen yang digunakan perlu dititik beratkan.

b.      Kawalan secara mekanikal

Amalan tradisi mengawal rumpai secara mekanikal seperti menyangkul, menebas, mencabut, membakar, membalikkan tanah, membanjiri kawasan, sungkupan dan sebagainya dapat merencatkan pertumbuhan.

c.       Kawalan biologi

Kawalan secara biologi seperti penggunaan organisma seperti arthopods atau ‘plant pathogens’ dan musuh semula jadi yang lain seperti itik, angsa, lembu, kambing dan sebagainya juga dapat mengatasi masalah rumpai.

d.      Kawalan secara organic

·         1 liter cuka + 1 liter FFJ
·          Campur larutan di atas 6 liter air
·         Semburkan pada rumput yang baru 2 – 3 helai daun. Pertumbuhannya akan terbantut. Selepas 5 – 7 hari sembur racun rumput baru boleh di tanam
·         Ianya tidak boleh terkena tanaman




2.5            Indigenous Microorganism (IMO) Dan Kompos

2.5.1         Penyediaan IMO
                
                 Bahan-bahan yang diperlukan :
a.       Nasi sejuk
b.      Gula merah
c.       Bekas
d.      Air


Cara membuat :
·         Nasi diletakkan dalam bekas (7 cm dalam)
·         Letakkan bekas tadi di bawah pokok buluh / jerami  padi selama 2-3 hari
·         Nasi yang telah difermentasikan (IMO 1) dicampurkan gula merah (1:1)
·         Simpan campuran nasi + gula merah selama 5 hari (IMO 2)
·         Ambil 1 gm/ 1000 ml IMO 2 + 10 kg dedak beras + air beras (yang diperam 3 hari). Kemudian biarkan 3-5 malam (IMO 3)
·         Campur dan tutupkan dengan sungkupan 1 bahagian IMO 3 dan 1
·         Peram 3 – 5 hari (IMO 4)

2.5.2         Penyediaan kompos

                 Bahan-bahan yang diperlukan :
a.       IMO 4
b.      Hampas kelapa sawit/ jerami padi/ sisa tanaman / haiwan
c.       Air

Cara membuatnya :
·         Letakkan hampas sawit setebal 10 cm di atas tanah
·         Siram dengan air untuk melembapkannya sehingga 65%
·         Taburkan IMO 4, lapiskan dengan hampas sawit dan siram
·         Buatkan lapisan seterusnya seperti di atas sehingga mencapai ketinggian 60 – 70 cm
·         Letakkan sungkupan
·         Lepas 3 minggu bahan-bahan ini akan bertukar menjadi kompos


2.6            Baja Asas

2.6.1         Fermented Plant Juices (FPJ)
                
                 Bahan-bahan yang digunakan :
a.       Tumbuhan hijau/ sayur-sayuran (kangkung, batang pisang)
b.      Gula merah
c.       Kertas putih
d.      Rubberband / tali
e.       Bekas seramik / plastik

Cara membuatnya       :
·         Gaulkan sayur dengan gula merah (1:1) dan masukkan ke dalam bekas (2/3 bahagian bekas)
·         Tutupkan dengan kertas dan ikat
·         Simpan ditempat redup selama 5 – 7 hari
·         Tapis dan disimpan di dalam bekas

2.6.2         Fermented Fruit Juices (FFJ)

                 Bahan-bahan yang diperlukan :
a.       Buah-buahan yang masak dan manis – rambutan, manga, pisang dll
b.      Gula merah
c.       Kertas putih
d.      Bekas seramik / plastic

Cara membuatnya ;
·         Gaulkan buah-buahan dengan gula (1:1) dan masukkan ke dalam bekas (2/3 bahagian bekas)
·         Tutupkan dengan kertas
·         Simpan ditempat sejuk dan gelap selama 5 – 7 hari dan tapis
·         Cecair ini disimpan di dalam bekas sehingga 2/3 penuh


2.6.3         Fish Amino Acid (FAA)

                 Bahan-bahan yang diperlukan :
a.       Ikan / tulang / perut / kepala ikan
b.      Gula merah
c.       Kertas putih
d.      Bekas seramik / plastik                 

                 Cara membuatnya :
·         Ikan digaul dengan gula merah (1:1)
·         Masukkan ke dalam bekas (2/3 bahagian bekas)
·         Tutup dengan kertas dan ikat dengan gelang getah
·         Simpan di tempat sejuk dan gelap selama 1 bulan
·         Tapis dan simpan cecair baja di dalam bekas penuh dan tutup (jangan terlalu ketat)
    

2.6.4         Oriental herbal Nutrient (OHN)

                 Terdapat 2 jenis OHN
a.       Ekstrak dari kayu manis /angelica / liqurise
Bahan- bahan yang diperlukan     :
1.                                              Kayu manis / angelica / liqurise
2.                                              Tuak (15% alcohol)
3.                                              Spirit (37% alcohol)
4.                                              Gula merah
5.                                              Baling

Cara membuatnya :
·         Masukkan kulit kayu manis (1/3 bahagian besar)
·         Masukkan tuak (15% alcohol) sehingga tenggelam kulit kayu manis
·         Tutup dengan kertas. Ikat dan simpan 24 jam
·         Kemudian masukkan gula merah sama banyak dengan campuran bahan I dan ii.
·         Biarkan 4 - 5 hari atau sehingga tiada bau “mesicinal smell”
·         Kemudian masukkan spirit (37% alcohol) dan tutup ketat
·         Biarkan 7 – 10 hari
·         Keluarkan cecair dan ekstrak semula sehingga 3 – 5 kali


b.      Ekstrak dari bawang putih atau halia
Bahan-bahan yang diperlukan ;
1.      Halia / bawang putih
2.      Gula merah
3.      Baling

Cara membuatnya :
·         Halia atau banwang putih di tumbuk kasar
·         Masukkan ke dalam balang
·         Campurkan gula merah sama banyak dengan air
·         Simpan selama 4 – 5 hari
·         Tapis

a.       Kebaikan bahan OHN
-       Angelica dapat menggalakkan pertumnuhan dan kesegaran tanaman
-       Kayu manis boleh meningkatkan kesegaran dan peredaran darah
-       Liqurise boleh meningkatkan pembersihan darah
-       Halia dapat meningkatkan kekuatan tanaman
-       Bawang putih boleh mengubati penyakit dan kuman (disinfection)

b.      Kebaikan OHN
-       Meningkatkan kandungan nutrient tanah
-       Meningkatkan kesuburan tanah
-       Mebgubat dan mencegah dari serangan virus
-       Membantu metabolism tanaman

c.       Cara menggunakan OHN
-          Campuran OHN pelbagai jenis dengan kadar 2:1:1:1:1
-          Iaitu 6 angelica, 3 kayu manis, 3 liqurise, 3 bawang putih, dan 3 halia
-          Camourkan 18 liter air dengan campuran 18 g campuran OHN di atas


2.6.5                                                      Calcium Phosphate

a.                 Tulang (P Ca)
Bahan-bahan yang diperlukan :
a.       Tulang
b.      Cuka asli

Cara membuatnya :
·      Bakar tulang dan campurkan cuka (1:10)
·      Simpan 30 hari dan tapis
·      Simpan di dalam bekas kaca / plastik




b.                 Kulit telur (Ca P)
Bahan-bahan yang diperlukan :
a.       Kulit  telur bakar
b.      Cuka asli

Cara membuatnya :
·         Bakar kulit telur dan campurkan cuka (1:10)
·         Simpan 30 hari dan tapis
·         Simpan dalam bekas kaca/plastic



2.7                      Bokasi Sampah

Bokasi sampah adalah salah satu teknologi yang dibawa daripada Jepun untuk diguna pakai dalam penanaman organic. Jika mengikut turutan, bokasi sampah ini terletak di tengah-tengah antara BMO (beneficial micro organisme) dan juga baja bunga. Bokasi sampah merupakan ibu jika ingin membuat produk yang lain. Berikut merupakan carta aliran keberkesanan baja :
1.      BMO
2.      EM
3.      Bokasi
4.      Baja subur
5.      Baja bunga

Berikut merupakan bahan-bahan yang digunakan untuk membuat BMO :
a.       Dedak padi                       60 kg
b.      Dedak beras                      40 kg
c.       Molasses                            2 liter
d.      BMO                                 2 liter
e.       Air tanpa klorin                 18 liter

BMO dan molasses mestilah dilarutkan ke dalam air sebelum dicampurkan pada bahan kering. Bahan-bahan tersebut hendaklah digaul sebati sehingga kelihatan lembap.setelah digaul sebati, bokasi perlu disimpan di dalam beg plastic hitam untuk diperam selama seminggu. Pastikan beg plastic tersebut di nyah udara.  

2.8                      Mud Ball        

Mud ball dikatakan boleh digunakan untuk membersihkan kawasan perairan yang kotor dan keruh. Namun ianya tidak boleh bertindak bersendirian, ianya perlu digunakan bersam dengan cecair EM.

Bahan-bahan yang diperlukan :
a.       10 kg tanah jenis top soil
b.      1 kg bokasi sampah
c.       1 liter mas


Cara membuatnya :
·         Setelah disukat bahan-bahannya, bokasi sampah dan tanah jenis top soil digaul rata sebelum dicampur dengan 1 liter MAS.
·         Gaul rata lagi adunan.
·         Setelah sebati kelembapannya, tekapkan bahan-bahan tersebut ke dalam acuan.
·         Keluarkan dari acuan, kemudian simpan mud ball yang telah siap di dalam bekas tertutup
·         Simpan selama beberapa hari sehingga keluar kulat-kulat putih si sekeliling mud ball.
·         Jika terdapat banyak kulat-kulat putih berwarna mud ball tersebut menjadi dan boleh digunakan


Bab 3
DI LADANG FERTIGASI

3.1       Pengenalan

Fertigasi berasal daripada perkataan “fertigation” (fertilizer dan irrigation). Fertigasi dapat ditakrifkan sebagai satu kaedah penanaman di mana baja (dalam bentuk larutan/nutrien) diagihkan kepada zon akar tanaman melalui sitem pengairan. Dua asas utama fertigasi melibatkan penggunaan baja (dalam bentuk larutan) dan juga sistem pengairan. Aspek pengurusan tanaman yang meliputi kerja-kerja awalan seperti penyediaan media, semaian, mengubah ke ladang, kawalan perosak dan penyakit, kawalan terhadap sistem pengairan dan saliran, kebersihan ladang, diagnosis masalah tanaman, pensterilan, pengagihan nutrient dan perkara berkaitan fisiologi tanaman diberikan tumpuan dalam kaedah penanaman secara fertigasiuntuk mendapatkan pengeluaran konsisten dengan kualiti hasil yang tinggi pada tahap optima serta menguntungkan.

3.2       Keperluan Asas

Di antara keperluan asas untuk melaksanakan kaedah penanaman fertgasi ialah :

a)      Struktur Pelindung Hujan (SPH)

Penggunaan struktur pelindung hujan (SPH) bertujuan untuk mewujudkan persekitaran terkawal yang membolehkan aktiviti pengeluaran tanaman berjalan secara berterusan. Penanaman secara fertigasi di ladang terbuka dataran rendah menghadapi risiko tinggi akibat kerosakan tegasan suhu yang tinggi, sinaran matahari yang ekstrem, timpaan hujan lebat, tiupan angin kencang, serangan penyakit dan serangga perosak.
Kerosakan akibat serangan penyakit dan serangga perosak di ladang terbuka boleh mencapai 100%. Masalah ini boleh diatasi dengan menggunakan teknologi struktur pelindung hujan yang dilengkapi dengan sistem fertigasi. Penggunaan SPH juga dapat meningkatkan keberkesanan pembajaan.
SPH boleh diperbuat daripada bahan-bahan tertentu seperti buluh, kayu dan besi sebagai kerangka, atap polietilena lutsinar daan dinding kalis serangga polietilena. Struktur juga boleh dibina tanpa dinding lutsinar jaring kalis serangga. Bahan yang digunakan mempunyai ketahanan dan kos yang berbeza. Secara komersilnya, rangka yang diperbuat daripada besi adalah tahan lebih lama dan ekonomik untuk jangka masa yang panjang. Bentuk bumbung disyorkan adalah separa bulat atau ergonomik. Bentuk ini, dapat mengurangkan tekanan angin dan menambah hayat bumbung. Bumbung mestilah lutsinar sama ada menggunakan plastic UV dengan ketebalan 0.15mm atau lebih bumbung akrilik.
Ciri-ciri SPH mestilah mempunyai pengudaraan yang baik dan membolehkan penerimaan pencahayaan yang optima. Saiz SPH yang disyorkan ialah 33.0 m panjang, 6.5 m lebar dan 2.5 m tinggi. Struktur ini boleh dilebarkan saiznya dengan bersambung antara satu sama lain menggunakan salur air ‘galvanized iron gutter’. Salur air jenis ini lebih baik kerana kukuh dan mampu menanggung beban terutama semasa membuat kerja-kerja pembersihan bumbung plastik.
Bumbung struktur yang dibuat berbentuk terowong membolehkan atap plastik dipasang lebih kukuh dan menggalakkan cahaya matahari masuk ke dalam struktur secara optimum. Bukaan condong antara dua daun bumbung yang dipasang dengan jarring kalis serangga dapat menjana pengudaraan semula jadi dan mengelakkan tempias hujan masuk ke dalam struktur. Udara luar yang lebih sejuk suhunya masuk melalui sisi bangunan menggantikan udara panas.
Asas trellis iaitu dawai yang direntang di bahagian barisan tanaman perlu dipasang dan disediakan sebelum penanaman. Sebaiknya tiang trellis dipasang berasingan dan tidak diikat pada struktur asas pelindung hujan bagi mengelakkannya daripada menampung beban yang terlalu berat dan menyebabkan bumbung plastik menjadi kendur. Struktur pelindung hujan juga dijadikan asas trellis dengan tambahan sokongan di kedua-dua bahagian hujung.
Struktur pelindung hujan perlu diselenggarakan semasa beroperasi. Atap plastic dan jaring polietilena perlu dicucisetiap 6 bulan sekali dengan cermat menggunakan air sabun dan penggosok lembut untuk menghilangkan lekatan debu dan lumut. Plastik atau jaring yang koyak perlu ditampal.


b)      Sumber Air Bersih

Sumber air untuk penanaman secara fertigasi perlu diberi keutamaan semasa membuat perancangan dan pemilihan tapak projek. Sumber air yang banyak dan berterusan adalah amat perlu dan kualiti air perlu diperiksa terlebih dahulu. Elakkan daripada menggunakan air yang kotor, tercemar atau mengandungi unsur toksik yang boleh menjejaskan pertumbuhan tanaman. Sebagai asas pemilihan awal, sumber air mestilah jernih dan tidak berbau. Lain-lain kriteria adalah seperti tahap keasidan iaitu pH 6.5-7,5 dan jumlah pepejal terlarut kurang 200 ppm.
Pada masa kini, pengusaha menggunakan beberapa sumber air seperti air gunung yang mengalir, air sungai, air hujan, air telaga tiub (tube-well), air tasik dan juga air yang dibekalkan oleh Jabatan bekalan Air (JBA). Semua sumber air tersebut mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri. Sebagai contoh air telaga tiub mempunyai mineral yang tinggi tetapi kandungan oksigen terlarutnya rendah. Manakala air gunung adalah sejuk dan kandungan oksigennya tinggi tetapi pH sering berubah apabila musim hujan. Kualiti air memberikan kesan ketara terhadap produktiviti dan kualiti hasil. Sekiranya sumber air dari sungai, kolam tasik atau takungan tidak bersih, rawatan air perlu dilakukan terlebih dahulu. Ini boleh dilakukan dengan membuat beberapa tapisan (sand filter, carbon filter atau bio-filter) dan meningkatkan oksigen dalam air. Ujian air diperlukan untuk mengetahui pH dan EC (Electrical Conductivity).  

c)      Sistem Pengairan

Sistem pengairan merupakan nadi utama dalam kaedah penanaman secara fertigasi. Fungsi utamanya ialah untuk mengagihkan nutrien kepada setiap tanaman (zon akar) secara automatik mengikut keperluan tumbesaran tanaman secara berkesan.
Tujuan utama sistem ini adalah untuk meningkatkan keberkesanan  penggunaan baja. Pengagihan secara automatik menggunakan pengatur masa dengan kekerapan dan tempoh pemberian telah dikenal pasti dapat mengurangkan kebergantungan kepada tenaga buruh.
Sistem fertigasi direka bentuk mengikut keperluan amalan fisiologi dan agronomi tanaman yang khusus. Pam air boleh tenggelam (submersible pump) yang diperbuat daripada polietilena dan keluli tahan karat digunakan untuk mengepam larutan baja dari tangki larutan baja.
Beberapa komponen penting yang perlu ada dalam sistem pengairan ialah tangki nutrien, pam, penapis, paip ladang (main-line, sub-line dan micro tube), injap penitis (2L/H) dan alat pengatur masa (timer). Tangki nutrien digunakan untuk menampung larutan nutrien yang sedia untuk diagihkan ke ladang. Tangki jenis plastik (polytank), tangki konkrit atau tangki gentian kaca boleh juga digunakan. Isi padu minima ialah 2 liter x jumlah penitis (contoh : bagi 1000 penitis, isi padu tangki minima ialah 2000 liter). Dengan isipadu tangki minima tersebut, larutan nutrien boleh disediakan setiap hari pada peringkat puncak. Dengan isipadu tangki minima tersebut, larutan nutrient boleh disediakan setiap hari pada peringkat puncak. Isipadu yang lebih besar adalah digalakkan kerana ianya boleh mengurangkan kekerapan bancuhan baja. Sistem pengairan titis tidak memerlukan kuasa kuda (hp) pam yang tinggi untuk mengagihkan larutan nutrien ke setiap pangkal tanaman. Pam elektrik 0.5 hp (kadar alir = 30 - 40 L/min) mencukupi untuk mengagihkan nutrient sehingga 1000 pokok. Manakala pam elektrik 1.0 hp (kadar alir = 70 – 90 L/min) mencukupi untuk mengairi tanaman sebanyak 2500 beg dan pam elektrik 1.5 hp untuk 4000 beg secara serentak. Pam akuarium yang besar boleh digunakan untuk mengagihkan nutrient sehingga 150 beg. Pam ini sesuai digunakan dalam membina satu unit fertigasi kecil yang boleh dijadikan hobi atau pembelajaran.
Pemasangan pam dan sistem operasi perlu dibuat dengan sempurna. Larutan baja di dalam tangki nutrient perlu dikacau supaya ianya sekata. Ini boleh dilakukan dengan mengadakan saluran semula ke dalam tangki atau satu pam dipasang khas untuk mengacau larutan nutrien pada selang masa yang tertentu. Paip ladang jenis polietinena adalah yang paling biasa digunakan. Paip jenis ini tidak mahal, lebih tahan lama, tidak memberi kesan kontaminasi dengan larutan baja dan pemasangannya juga mudah. Pemasangan paip ladang bermula dengan saiz yang lebih besar di bahagian penyambungan berhampiran dengan pam dan mengecil hingga ke tiub mikro di pangkal tanaman. Penitis yang biasa digunakan dikenali sebagai arrow dripper. Teknik terbaru adalah menggunakan capillary system.
 Sistem pengairan titis amat sensitif dengan masalah tersumbat kerana saiz lubang penitis amat kecil. Oleh itu, penapis 120 mesh mesti dipasang. Adalah lebih baik penapis dipasang sebelum tangki dan selepas pam dalam rangkaian paip ladang. Bagi ladang yang luas, penapis dipasang bagi setiap plot tanaman. Penapis-penapis ini mestilah selalu dibersihkan.
Agihan nutrien ke ladang boleh dibuat secara manual atau automatik. Kedua-dua kaedah mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri. Sistem operasi secara manual boleh mengawal jumlah dan kekerapan yang lebih tepat mengikut persekitaran semasa tetapi perlu pemantauan yang berterusan. Sistem operasi secara automatik yang lengkap boleh mengawal kekerapan siraman dan nutrien yang diperlukan berdasarkan sejauh mana ketetapan yang dibuat (alat pengesan suhu, kelembapan, cahaya dan sebagainya). Walau bagaimanapun, pemantauan tetap diperlukan dari semasa ke semasa. 


a)      Rumah Semaian

Pengusaha tanaman lomersil biasanya mengusahakan tanaman yang banyak dan pengeluaran berperingkat secara berterusan. Rumah semaian sebagai satu komponen yang perlu disediakan. Ini boleh didirikan sebagai satu unit khas atau menjadikan sebahagian kawasan penanaman sebagai tapak semaian. Kesihatan tanaman bermula disini. Oleh itu, kebersihan dan semua langkah kawalan perlu ada dan dilaksanakan bagi menjamin anak pokok hidup dengan peratusan yang tinggi dan subur.

b)      Baja (Nutrien)

Tanaman memerlukan semua unsur pemakanan yang seimbang. Setiap campuran bahan dalam penyediaan baja mestilah mampu membekalkan semua mineral yang diperlukan iaitu Nitrogen (N), Fosforus (P), Kalium (K), Magnesium (Mg), Kalsium (Ca), Ferum (Fe), Zink (Zn), Mangan (Mn), Kuprum (Cu), Boron (B), Molybdenum (Mo) dan Sulfur (S). Jumlah unsur mestilah seimbang dengan keperluan tanaman. Jumlah unsur adalah berbeza bagi setiap jenis tanaman. Ada beberapa formulasi campuran bahan untuk menyediakan larutan nutrien. Berikut adalah contoh formulasi campuran yang boleh diguna pakai oleh pengusaha-pengusaha tanaman. Pemilihan formulasi campuran baja adalah bergantung kepada lokasi penanaman dan kualiti air.

Bancuhan Baja Fertigasi (Formula AKM)

Campuran A


Pembesaran 1-7 minggu
Pembesaran 8-12 minggu
1
Kalsium Nitrat (CaNo3)
18.0 kg
17.0 kg
2
Ammonium Nitrat
1.00 kg
3.0 kg
3
Fe-EDTA
170 gm
170 g
4
Kalium Nitrat
3.0 kg
2.0 kg





Campuran B



Pembesaran 1-7 minggu
Pembesaran 8-12 minggu
1
Kalium Nitrat (KNo3)
9.0 kg
9.00 kg
2
Kalium Sulfat (SOLUPOTASSE)
1.0 kg
1.0 kg
3
Magnesium Sulfat (MgSo4)
10.0 kg
12.0 kg
4
Mono Kalium Posfat (MKP)
4.0 kg
4.0 kg
5
Zn EDTA
50.0 gm
50.0 kg
6
Mn EDTA
45.0 gm
45.0 kg
7
Cu EDTA
7.0 gm
7.0 gm
8
Ammonium Molibdat
3.0 gm
3.0 gm
9
Soluble boric
150.0 gm
150 gm

Bahan baja asal untuk fertigasi adalah dalam bentuk garam mineral dan disediakan dalam bentuk garam mineral dan disediakan dalam set A dan set B pada bungkusan yang berlainan. Ini adalah untuk mengelakkan daripada berlakunya tindak balas beberapa jenis garam yang akan menghasilkan sebatian (ketulan Kristal) dan tidak boleh dilarut. Campuran baja tersebut perlu dilarutkan terlebih dahulu menjadi larutan stok di dalam bekas plastik. Sebarang bekas logam terutamanya aluminium ditegah sama sekali penggunaannya.
Jika perlu, larutan asid atau alkali disediakan untuk menyelaras pH larutan nutrient di dalam tangki nutrient yang sedia ada untuk diagihkan ke ladang. Larutan asid digunakan untuk menurunkan pH larutan nutrien. Larutan ini boleh disediakan dengan melarutkan atau mencairkan asid nitrik, asid sitrik, asid hidroklorik dan sebagainya. Larutan alkali digunakan untuk menaikkan pH larutan nutrient. Larutan ini boleh disediakan dengan melarutkan natrium bikarbonat, kalium karbonat, kalium hidroksida atau natrium hidroksida. 
           
c)      Media Tanaman

Media terbaik untuk diisi dalam bekas tanaman haruslah mempunyai ciri-ciri berikut :-
·         Pegangan air 60 – 80 %
·         Mempunyai pengudaraan 20 – 40 %
·         Boleh memegang atau menyerap nutrient
·         Kebolehsuaian pH
·         Kebolehan penyusupan akar tanaman yang baik
·         Bebas penyakit
·         Tidak mencemarkan alam sekitar

Berikut adalah jenis media yang biasa digunakan di dalam teknologi penanaman secara fertigasi :
·         Pasir sungai (kasar dan halus)
·         Arang halus (sekam padi, tempurung, kayu dan lain-lain)
·         Habuk sabut kelapa (coco peat)
·         Abu (sekam, kelapa sawit)
·         Rockwool, perlite, vermiculite, dan sebagainya
·         Campuran bahan-bahan di atas

Setiap jenis media mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri. Faktor kos dan kedapatan boleh dijadikan pertimbangan untuk pemilihan media. Jenis media yang digunakan akan mempengaruhi pengurusan tanaman kerana kadar pegangan air  dan kestabilan pH yang berbeza.
Arang sekam padi 100% adalah media yang sangat baik dan memenuhi kriteria media yang dikehendaki. Selain telah dinyahkumankan melalui pembakaran, pH arang sekam adalah stabil dan tidak ada berlaku proses pengkomposan tetapi sedikit beralkali dan kadar pegangan air rendah. Habuk sabut kelapa (coco peat) mudah didapati dengan kos yang rendah.
Pengurusan tanaman yang cekap diperlukan sekiranya tanaman ditanam menggunakan media ini. Pengubahsuaian pH media yang kerap adalah diperlukan kerana selepas beberapa minggu penanaman, pH media mulai tidak stabil akibat pengkomposan dan pegangan air yang tinggi. Media bukan tanah digunakan bertujuan untuk mengelakkan daripada penyakit bawaan tanah. Dengan itu, pemulihan media yang bebas penyakit perlu diutamakan.
  

d)     Bekas Tanaman

Polibeg putih adalah disyorkan kerana ianya dapat mengurangkan kadar penyerapan haba bagi mengelakkan pengumpulan akar padat di bahagian tepi. Lain-lain bekas seperti polibeg hitam, pasu plastik dan pasu tanah juga boleh digunakan. Setiap jenis mempunyai kelebihan dan kelemahan yang tersendiri. Isipadu bekas tanaman yang minima adalah 10-12 liter. Bekas tanaman jenis bantal (slab) boleh digunakan. Bekas tanaman mesti mempunyai lubang aliran keluar bagi mengelakkan air keluar. Lubang yang baik ialah lubang yang terdapat di sekeliling bahagian tepi bekas tanaman.
Sebaiknya bekas tanaman hendaklah diletakkan dan disusun di atas alas (sama ada bata, plat, tungku dan sebagainya) dan pastikan supaya ianya tidak bersentuhan denga tanah. Selain memberikan pengudaraan yang baik, kaedah ini juga dapat mengelakkan jangkitan kuman daripada tanah dari bahagian bawah. Kadangkala akar tanaman terkeluar dari bahagian bekas tanaman akan mendatangkan risiko jangkitan penyakit oleh kulat, bakteria atau virus. Pastikan keadaan bahagian bawah bekas tanaman atau kawasan penanaman tidak membenarkan air bertakung.




e)      Biji Benih Terpilih

Biji benih yang baik dan terpilih telah siap sedia dirawat. Sesetengah biji benih mempunyai jaminan rintang kepada beberapa jenis penyakit atau jangkitan kulat. Sebagi contoh, pembungkusnya tercatat ‘resistant : TmVC5F1’ (bermaksud rintang TM – tobacco mosaic, V – verticillium, C5 – cladosporium, F1 – fusarium, N phytophora).
Biji benih berkenaan dikenali sebagai precision seed (dijual berdasarkan bilangan biji benih), boleh terus disemai ke dalam media semaian yang telah siap disediakan. Biji benih hybrid F1 adalah hasil kacukan pertama daripada dua baka terpilih. Pengusaha komersil banyak menggunakan bji benih terpilih ini dan penggunaannya sangat disyorkan. Prestasi tanaman lebih seragam dan hasil yang dikeluarkan juga adalah memuaskan.
Biji benih yang hendak disemai atau ditanam mestilah bernas, variasi yang terpilih, dan bakal menghasilkan produk yang diterima oleh pengguna atau pasaran. Pengusaha yang ingin memulakan bidang usaha ini perlu mendapatkan nasihat daripada pihak yang lebih pakar terlebih dahulu.

f)       Alat Pengukur

Dalam amalan pertanian tepat precision farming, ketepatan adalah perlu. Alat pengukur asas yang diperlukan adalah meter pH (potential of hydrogen) dan EC (electrical conductivity). Lain-lain alat pengukur seperti jangka suhu, jangka lembap, DO meter (dissolved oxygen meter), Light meter dapat membantu dalam pengurusan tanaman. Sesuatu maklumat itu diperolehi dengan tepat melalui alat pengukur. Alat pengukur yang digunakan mestilah diselenggara selalu dan memastikan kuasa bateri mencukupi untuk menghasilkan bacaan. Aktiviti biasa ialah mencuci alatan dengan menggunakan spirit atau etanol.
Alat pengukur perlu dibuat kaliberasi setiap minggu atau setiap kali hendak digunakan. Kaliberasi dilakukan terhadap alat pengukur menggunakan larutan standard yang boleh diperolehi daripada pembekal atau pembekal alatan makmal.


3.3       Penyediaan Biji Benih

            Bagi tanaman seperti tomato, ianya dibiakkan menggunakan biji benih. Biji benih tomato adalah sangat kecil tetapi mudah bercambah apabila disemai dengan betul dan begitu juga biji benih bagi tumbuhan berbuah yang lain. Pengurusannya perlu cermat supaya dapat memperoleh peratus percambahan yang tinggi.


a.    Bekas Semaian
Beberapa bekas semaian boleh digunakan untuk memudahkan kerja0kerja menyemai dan memindahkan pokok ke ladang. Di antara bekas semaian adalah seperti pot plastik, potongan PVC, kerek, polibeg kecil 3” x 5” dan lain-lain. Dulang semaian 104 lubang adalah yang paling disyorkan.

b.    Penyediaan Media Semaian
Media semaian memainkan peranan utama dalam proses percambahan biji benih dan pembesaran tanaman. Pelbagai media semaian yang terdapat di pasaran boleh digunakan. Media yang baik menghasilkan percambahan yang tinggi, bebas penyakit, dan kos yang berpatutan. Penggunaan peat moss sebagai adalah yang terbaik dan praktikal. Peat moss diperbuat daripada tanah gambut yang diproses dan diperkaya dengan sedikit nutrient. Ia dijual di dalam bungkusan 70 – 80 liter dengan mengekalkan kelembapan 50 – 60%. Penggunaanya amat disyorkan. Lain-lain media yang boleh digunakan ialah habuk sabut (coco peat) dan jiffy 7.
Penggunaan habuk sabut perlu dilembapkan terlebih dahulu dengan larutan baja pada kepekatan 1.5 mS/cm (bacaan EC meter). Tujuan rendaman di dalam larutan baja supaya media semaian dapat membekalkan sedikit nutrient di awal pertumbuhan anak pokok.
Sediakan larutan baja yang dikehendaki secukupnya di dalam satu bekas takungan. Rendam dan gaulkan habuk sabut ke dalam larutan baja dan biarkan selama 2-3 jam. Selepas itu, media boleh digunakan.



c.    Menyemai Biji Benih
Biji benih yang dijual biasanya telah dirawat dengan racun kulat dan boleh terus disemai di dalam pot atau dulang semaian berisi media semaian. Letakkan biji benih 0.5 – 1.0 cm dari paras permukaan media. Tutup lubang (timbuskan biji benih) tersebut menggunakan media tanpa memadatkannya. Teknik menyemai yang betul mempengaruhi percambahan dan pertumbuhan yang seragam di tapak semaian. Bermula dengan kedalaman perletakan biji benih, kelembapan media, jenis siraman, kawalan perosak dan lain-lain pengurusan juga mesti dilakukan dengan teliti dan sempurna.
Jika menggunakan pot 8 cm x 8 cm, semaikan biji benih pada lubang yang berlainan. Manakala dulang semaian 104 lubang, semaikan hanya sebiji benih bagi setiap lubang. Susunkan pot-pot semaian dengan rapi di atas rak yang sesuai di bawah lindungan dengan 50 – 70 % cahaya. Menyemai di atas rak mempunyai kelebihan tersendiri iaitu mencegah perosak (seperti semut) dan ketinggian rak 1m memudahkan kerja pengurusan.
Jumlah anak pokok semaian yang disemai hendaklah 20 – 30 % lebih daripada jumlah sebenar yang diperlukan di ladang. Ianya perlu diambil kira bagi tujuan penakaian dan pemilihan anak pokok sahaja untuk diubah ke ladang. 

d.   Menyiram
Kaedah merendam dulang semaian di dalam larutan baja (kepekatan 1.5 – 1.8 mg) adalah disyorkan. Ini dilakukan dengan memasukkan dulang ke dalam takungan larutan baja sedalam 2 cm sehingga membasahi keseluruhan media. Cara ini akan memberi kesan kelembapan media lebih menyeluruh di samping mengurangkan kekerapan ulangan siraman (2-3 hari sekali sahaja). Satu lagi kaedah yang boleh digunakan adalah semburan halus atau kabus. Siraman dilakukan setiap hari kekerapan 2-3 kali/hari mengikut jenis media yang digunakan.

e.    Penakaian
Anak pokok sesuai dipindahkan ke ladang pada ketinggian 10 – 15 cm. penakaian dilakukan serentak dengan pemilihan anak pokok semaian yang terbaik untuk dipindahkan ke ladang. Jika menggunakan biji benih terpilih,  dan kaedah menyemai yang sempurna, kadar yang ditakai sangat sedikit. Ciri-ciri anak pokok yang terpilih adalah sihat, subur, mempunyai pertumbuhan yang seragam (uniform), tegap, daun tidak kerinting, dan tiada jangkitan virus atau penyakit.


3.4       Persediaan Sebelum Menanam

Sebelum anak pokok dipindahkan ke ladang, beberapa perkara perlu dilakukan lebih awal, ini termasuklah menyediakan batas atau barisan tanaman, menguji sistem pengairan, menyediakan bekas berisi media tanaman, rawatan media, dan lain-lain.

a.       Penyediaan Media Tanaman
Media yang biasa digunakan ialah arang sekam, coco peat 100%, atau campuran keduanya dengan nisbah 1:1 (arang : habuk sabut) berasaskan isi padu. Serat (fiber) yang berlebihan hendaklah dibuang terlebih dahulu. Pengusaha boleh menggunakan media tanaman lain yang murah dan mudah didapati berhampiran kawasan. Media yang diisi hendaklah memenuhi paras polibeg tersebut. Pastikan media yang diisi di dalam bekas tanaman benar-benar padat. Polibeg berisi media disusun di atas bata dengan menindihkan sub-line sistem pengairan di bawah bekas tanaman supaya kelihatan lebih kemas. Dengan kedah ini juga dapat mengurangkan suhu larutan nutrien yang mengalir di dalam saluran tersebut. Susunan bekas tanaman adalah mengikut pemasangan sistem pengairan. Setiap satu penitis sesuai untuk satu bekas tanaman. Ada pelbagai sistem boleh dipraktikkan berasaskan keperluan pengurusan dan mengoptimakan hasil pengeluaran.



a.       Menyusun Bekas
Bekas tanaman yang berisi media padat disusun mengikut jarak penitis sistem pengairan yang disediakan. Jarak tanaman yang disyorkan ialah 45 cm x 135 cm. semua bekas tanaman hendaklah diletakkan di atas batu bata untuk mengelakkan air bertakung di bawah polibeg, memberi pengudaraan yang baik dan mencegah daripada jangkitan perosak dan penyakit dari tanah. Air atau larutan nutrient yang meleleh keluar dari bahagian bawah polibeg akan terus mengalir.
Sebagai alternatif, barisan tanaman boleh diperbuat daripada tanah dan ditutup dengan plastik, membentuk batas, barisan batu bata atau batang paip GI (galvanize iron) yang diletakkan di atas batu seperti tungku.
Untuk mengelakkan masalah rumpai, adalah disyorkan supaya lantai SPH ditutup dengan ‘weed control mat’ sebelum menyusun batu bata dan bekas tanaman.
Arah barisan yang baik ialah utara ke selatan supaya tanaman mendapat cahaya yang cukup. Pada barisan ini juga bekas tanaman berisi media disusun rapi.

b.      Memasang Dan Menguji Sistem Pengairan
Sistem pengairan yang diperlukan ialah sistem pengairan titis. Pemasangan sistem pengairan yang sempurna sangat penting kerana semua nutrient akan diagihkan melaluinya sepanjang masa. Perancangan yang rapi dan tepat perlu dibuat. Tentukan operasi sistem sama ada secara gravity, aliran terus atau pam yang berjalan secara manual atau automatik. Dapatkan khidmat nasihat daripada orang yang berpengalaman. Gunakan paip jenis PVC atau polietilena. Saiz paip yang dipasang mestilah menurun saiznya dari pam ke pangkal tanaman. Ini bermaksud bermula dari saiz besar kepada kecil. Panjang sub-line yang disyorkan mestilah tidak melebihi 30 m daripada saluran utama. Sub-line yang lebih pendek adalah lebih baik. Set penitis yang mempunyai kadar air 2L/H disambungkan kepada sub-line melalui ‘adaptor’ atau ‘nipple’ dengan tiub mikro yang bersaiz 3.5 mm. Set penitis hendaklah seragam dan pada arah yang sama dengan jarak tanaman yang disyorkan iaitu 45 cm. Uji sistem pengairan terlebih dahulu sebelum diterima pakai seterusnya. Pastikan tiada kebocoran, tidak tersumbat, titisan adalah seragam dan lancar.

c.       Rawatan Media Tanaman
Rawatan media tanaman bermaksud membuang sisa toksik yang ada pada media tanaman. Pada pusingan pertama, rawatan media dilakukan dengan membasah dan membilas keseluruhan media dengan air bersih sahaja. Tujuannya untuk membasahi keseluruhan media dan mengeluarkan sebarang kandungan mineral yang tidak diperlukan. Bagi pusingan kedua dan seterusnya media tanaman perlu dirawat. Media tanaman perlu disiram sehingga basah keseluruhannya dengan menggunakan larutan pembasmi kuman. Contoh pembasmi kuman yang biasa digunakan ialah cecair klorin, Dettol, cidol dan lain-lain. Pencairan larutan dilakukan mengikut syor yang terdapat pada label bahan yang digunakan. Bancuhan pembasmi kuman dialirkan melalui sitem pengairan. Secara tidak langsung, sistem pengairan juga disteril. Biarkan selama 2-3 hari kemudian barulah dibilas semula dengan air bersih sebelum memindahkan anak pokok ke ladang.

d.      Penyediaan Larutan Stok Baja (Nutrient)
Baja yang digunakan dalam sistem fertigasi adalah dalam bentuk larutan. Bentuk asal campuran baja adalah garam mineral pepejal. Oleh itu formulasi campuran bahan perlu dilarutkan terlebih dahulu.

·         Kaedah Penyediaan Larutan Stok
Sediakan dua (2) buah tangki stok yanh sama saiz (contoh 100 L). isikan air bersih sehingga separuh penuh ke dalam tangki tersebut. Masukkan semua bahan formulasi campuran A ke dalam tangki A dan kacau sehingga larut. Masukkan semua bahan formulasi campuran B ke dalam tangki B dan kacau sehingga larut kesemuanya. Tambahkan air bersih ke dalam tangki tersebut sehingga penuh supaya larutan stok A dan stok B sama banyak. Tutupkan bekas larutan stok dan letakkan stok di tempat teduh. Elakkan dari terkena pancaran terus cahaya matahari atau kepanasan. Larutan stok yang baru disediakan tidak boleh diguna serta merta kerana tindak balas kimia belum selesai dan belum stabil. Biarkan larutan stok tersebut selama 12-24 jam sebelum digunakan.
   

·          Menyediakan Larutan Nutrient Untuk Pengagihan
Isikan air bersih ke dalam tangki nutrient sehingga hampir penuh. Sukat larutan stok A dan masukkan ke dalam tangki nutrient. Kemudian sukat larutan stok B  pada jumlah yang sama dengan stok A dan masukkan ke dalam tangki nutrient. Kacau larutan tersebut dengan sekata. Ukur kepekatan larutan dengan menggunakan meter EC. Ulangi penambahan larutan stok A dan stok B pada jumlah yang sama sehingga kepekatan atau bacaan pada meter EC menunjukkan kepekatan yang dikehendaki (rujuk jadual pembajaan). Jika terlebih pekat, tambahkan air dan sukat semula kepekatan sehingga mencapai kepekatan yang dikehendaki. Setelah kepekatan nutrient diperolehi, sukat pH nutrient. Lakukan pelarasan pH nutrient dengan menambah larutan asid/alkali ke dalam tangki nutrient sehingga pH yang dikehendaki diperolehi.
Dua perkara penting yang hendak ditentukan semasa penyediaan larutan nutrient di dalam tangki iaitu pH dan kepekatan larutan kerana ia akan memberi kesan serta-merta kepada pertumbuhan tanaman. Kepekatan nutrient bergantung kepada jenis tanaman, peringkat umur tanaman dan cuaca (suhu, kelembapan dan kedapatan cahaya matahari). Larutan yang lebih pekat disediakan untuk tanaman pada peringkat matang berbanding pada peringkat vegetatif. Kepekatan yang lebih tinggi juga diperlukan apabila suhu rendah dan kedapatan sedikit cahaya matahari.      


3.5       Pengurusan Di Ladang

            Pengurusan di peringkat ladang memerlukan komitmen yang tinggi dan tumpuan rapi bagi menjamin pengeluaran yang maksima. Penanaman secara fertigasi memerlukan tindakan yang segera dan tepat. Sebarang masalah ladang dan perubahan negatif pertumbuhan tanaman perlu diatasi segera.

a.       Mengubah Anak Pokok Ke Ladang
Pemilihan anak pokok di semaian dibuat terlebih dahulu. Hanya anak pokok yang sihat, subur, normal dan seragam sahaja yang akan diatanam di dalam polibeg di ladang. Buat lubang penanaman di tengah polibeg. Keluarkan anak pokok dari dulang semaian dengan cermat supaya akarnya tidak rosak. Letakkan anak pokok di lubang penanaman supaya bahagian atas media separas dengan permukaan media di dalam polibeg. Padatkan media di sekeliling anak pokok tersebut supaya titisan air siraman mudah diserap oleh akar. Kemudian, cucuk penitis 3 - 4 cm berhampiran pangkal anak pokok. Ini bertujuan bagi memastikan nutrient yang diberi terus membasahi zon perakaran. Sebaik sahaja kerja-kerja mengubah anak pokok selesai, siraman air baja terus diberikan. Mulakan pemberian baja dengan kepekatan rendah 1.4 – 1.6 mS/cm.    

b.      Menyulam
Kerja-kerja menyulam (menggantikan tanaman yang mati atau terencat) dilakukan secepat mungkin dalam tempoh satu (1) minggu selepas ditanam. Ini bertujuan mendapatkan pertumbuhan yang seragam.

c.       Program Pembajaan
Pemberian nutrient diberikan melalui sistem pengairan titis. Air baja hanya diberikan pada waktu siang hari sahaja. Faktor-faktor yang mempengaruhi larutan baja adalah umur pokok, suhu sekeliling, kedapatan cahaya dan kelembapan udara. Kepekatan larutan baja bertambah dangan pertambahan umur pokok. Kepekatan baja lebih tinggi diperlukan jika cahaya berkurangan atau suhu rendah. Pemberian larutan baja setiap 1.5 – 2 jam sekali. Pernafasan akar yang sempurna mengurangkan keguguran bunga dan mengelakkan kadar relai di tangkai.
Berikut panduan pemberian larutan baja.

Umur (minggu)
Kuantiti (ml/hari)
Kepekatan (mS/cm)
pH larutan
Kekerapan sehari
1
300 – 500
1.4 – 1.6
5.8 – 6.3
5-7 kali ikut cuaca
 (cuaca panas lebih kerap)
2
400 – 600
1.4 – 1.6
5.8 – 6.3
3
700 – 800
1.4 – 1.6
5.8 – 6.3
4
800 – 1200
1.6 – 1.8
5.8 – 6.3
5
1200 – 1500
1.6 – 1.8
5.8 – 6.3
6
1200 – 1500
1.6 – 1.8
5.8 – 6.3
7
1500 – 1800
1.8 – 2.0
5.8 – 6.3
8
1500 - 1800
1.8 – 2.0
5.8 – 6.3
8
1500 – 1800
1.8 – 2.0
5.8 – 6.3
>10
>1800
1.8 – 2.8
5.8 – 6.3

Setiap hari pemberian larutan baja dimulakan setelah adanya pancaran matahari bermula jam 8.00 – 9.00 pagi dan diikuti setiap 1.5 – 2 jam sekali. Berikut adalah panduan pengagihan nutrient.


Jam
Tempoh titisan (min)
Umur di ladang
(1 – 3 mimggu)
Umur di ladang
(4 – 7 minggu)
Umur di ladang
(8 minggu ke atas)
9.00 pg
3 - 5
6 – 10
10 – 15
10.30 pg
3 - 5
6 – 10
10 – 15
12.00 tgh
3 - 5
3 - 5
8 – 10
1.00 tgh
3 - 5
3 - 5
6 - 8
2.00 ptg
3 - 5
3 - 5
6 - 8
3.00 ptg
3 - 5
3 - 5
6 - 8
4.00 ptg
3 - 5
3 - 5
6 - 8

3 - 5
3 - 5
6 - 8

Sekiranya berlaku kelewatan memindahkan anak pokok ke ladang di mana saiz  pokok terlebih besar, pemberian larutan baja diperingkat awal dimulakan dengan kepekatan sekitar 1.8 – 2.0 mS/cm. Sekiranya penyiraman dibuat secara manual, titisan larutan baja dihentikan sebaik sahaja terdapat lelehan baja keluar dari bawah polibeg. Ini menunjukkan media telah cukup lembap. 

d.      Melatih Pertumbuhan Pokok
Melatih pertumbuhan pokok bermaksud membentuk pokok supaya mempunyai struktur yang seimbang, mengeluarkan hasil yang banyak dan berkualiti serta memanjangkan hayat. Kaedah yang dilakukan adalah dengan membuat cantasan dan melilit tanaman pada penyokong. Penanaman secara fertigasi mempunyai kepadata yang tinggi. Oleh itu cantasan yang betul mesti dijalankan supaya persekitaran tanaman mempunyai pengudaraan dan cahaya yang mencukupi serta kelembapan yang baik. Jumlah daun yang optima perlu untuk proses fotosintesis yang sempurna. Cantasan sangat mempengaruhi jumlah dan kualiti hasil serta ketahanan hayat tanaman. Penggunaan alat cantasan seperti gunting atau pisau cantasan harus dielakkan melainkan ianya disterilkan dari semasa ke semasa. Ini bertujuan menghindarkan tanaman daripada jangkitan kuman (virus/bakteria) melalui alatan tersebut kepada tanaman yang sihat. Cantasan menggunakan tangan hendaklah dilakukan dengan cermat dan elakkan menyentuh kawasan luka pada tanaman. Sebaiknya setelah kerja-kerja mencantas dilakukan, semburan pencegahan penyakit (racun kulat) dilakukan.
Elakkan dari melakukan cantasan berlebihan pada satu-satu masa. Ini boleh menyebabkan tekanan kepada pokok dan pokok mengalami proses penuaan (ageing) atau memendekkan hayat pokok. Pengurusan cantasan tanaman di tanah rendah perlu lebih sensitif. Cantasan secara berperingkat seperti berselang baris baik diamalkan untuk mengelakkan daripada perubahan persekitaran yang mendadak dari segi suhu, pengudaraan dan kelembapan.
Bagi pokok berbuah yang berdahan lembut seperti tomato, tali rafia perlu diikat pada polibeg dan lilitkan batang pokok pada tali raffia. Kerja-kerja ini perlu dilakukan pada jangka masa 2 minggu setelah pokok dipindahkan ke ladang. Disyorkan untuk menggunakan tali raffia yang kukuh dan padat. Elakkan dari menggunakan tali raffia yang berwarna biru atau kuning. Warna tersebut boleh menarik kehadiran serangga perosak.



e.       Pemantauan Ladang
Pemantauan ladang perlu dilakukan secara berterusan. Tujuannya mengesan sebarang masalah ladang di peringkat awal. Dengan ini tindakan segera boleh dibuat untuk mengatasinya. Di antara komponen ladang yang perlu dipantau ialah:
·         Struktur pelindung hujan (bumbung plastik, jaring serangga, dan trellis)
·         Sistem pengairan (filter, timer, titisan, penyambungan)
·         Prestasi tanaman (saiz, kesuburan, ketinggian pelekatan buah, dan lain-lain)
·         Diagnostic tanaman (simptom serangan perosak atau kekurangan nutrient)
·         Kebersihan ladang (rumpai, sisa tanaman, bekas-bekas baja/racun atau sebagainya)
 

3.6       Diagnostik Masalah Tanaman

            Diagnostik masalah tanaman dilakukan berterusan untuk mengenalpasti sebarang simptom yang berlaku pada tanaman sama ada serangan penyakit, perosak atau masalah nutrient. Tindakan segera diambil untuk mengatasi masalah tanaman daripada merebak. Berikut adalah beberapa masalah bagi tanaman tomato secara fertigasi dan cara mengatasinya. 
a.       Simptom 1 – bahagian bawah daun muda (pucuk) berwarna ungu tua (dark purple)
·         Punca – pH media rendah
·          Tindakan – betulkan pH media dengan melakukan bilasan menggunakan larutan yang mempunyai bacaan 6.0 – 6.3
·         Kaedah – lakukan di awal pagi sebelum pembajaan yang pertama. Titiskan larutan baja kepekatan rendah (pH 6.0 – 6.3 ) dengan banyak sehingga terdapat lelehan dari bawah polibeg selama 5-10 minit. Ulangi bilasan satu kali sehari sehingga pertumbuhan normal (pucuk baru keluar dan batang utama kehijauan)

b.      Simptom 2 – ruas pendek, daun muda bergulung atau mengeras, urat daun berwarna ungu
·         Punca – kekurangan unsur boron kesan pH media rendah
·         Tindakan – betulkan pH media dengan melakukan bilasan. Sembur dengan larutan boron.
·         Kaedah ;
                                                                          i.      lakukan di awal pagi sebelum pembajaan yang pertama. Titiskan larutan baja kepekatan rendah (pH 6.0 – 6.3 ) dengan banyak sehingga terdapat lelehan dari bawah polibeg selama 5-10 minit. Ulangi bilasan satu kali sehari sehingga pertumbuhan normal.
                                                                        ii.      Larutkan 1 -2 g Hibor atau asid boric dalam air 18 liter. Sembur 4 – 5 hari/kali sehingga pulih.
 
c.       Simptom 3 – daun hijau tetapi pertumbuhan normal atau terbantut. Terdapat bintik-bintik atau akar udara pada pangkal batang.
·         Punca – media terlalu lembab. Akar tidak dapat bernafas.
·         Tindakan – kurangkan pemberian larutan nutrient di sebelah petang sekiranya pokok tidak layu. Pastikan di sebelah petang, media dalam polibeg perlu dikeringkan dan menjadi ringan. Henti siraman terakhir lebih awal (sebelum jam 4.00 petang)

d.      Simptom 4 – warna pada sebiji buah berbelang (warna tidak seragam)
·         Punca – nutrient tidak seimbang, khususnya nitrogen dan fosforus
·         Tindakan – periksa nisbah campuran baja dan pH larutan nutrient. Pastikan campuran larutan dibuat dengan sekata, dan dibiarkan beberapa jam sebelum diagihkan ke ladang.

e.       Simptom 5 – bahagian bawah tomato muda berwarna hitam seakan busuk
·         Punca – kekurangan kalsium (Ca). ada kaitan dengan pH media yang rendah.
·         Tindakan – periksa nisbah kalsium (Ca) dalam campuran bajadan betulkan pH media. Lakukan bilasan media (rujuk simptom satu)

f.       Simptom 6 – pucuk dan daun muda berkerekot, warna kuning, urat daun berkedut.
·         Punca – kesan serangan atau jangkitan virus
·         Tindakan – musnahkan pokok yang diserang. Kawal serangga pembawa (vektor) dengan semburan kawalan berterusan.

g.      Simptom 7 – daun tua (bahagian bawah bergulung ke atas), warna daun agak pudar
·         Punca – suhu pada waktu siang terlalu panas, atau perbezaan suhu siang dan malam yang terlalu besar
·         Tindakan – kekalkan media dalam keadaan sentiasa lembap sekitar 70 %. Lakukan titisan sedikit demi sedikit tetapi lebih kerap dengan semburan kawalan berterusan.

h.      Simptom 8 – buah matang seakan jernih, kulit buah tipis, selalu terjadi apabila buah banyak atau pokok sudah tua.
·         Punca –  kekurangan unsur kalium (K)
·         Tindakan – tambah unsur K dalam larutan baja atau terus ke dalam tangki agihan nutrient ke ladang. Larutkan 1-2 kg kalium sulfat atau kalium nitrat di dalam suatu bekas. Biarkan beberapa jam sebelum diagihkan ke ladang.

Di antara langkah-langkah pencegahan yang perlu dilakukan adalah dengan pengawalan rumpai, kebersihan ladang, saliran dan semburan kawalan perlu diamalkan. Semburan pencegahan menggunakan campuran racun kulat dan serangga dilakukan setiap minggu. Jika ada serangan wabak atau penyakit, semburan dikerapkan 2 – 3 kali seminggu menggunakan campuran kimia yang khas untuk masalah tersebut. Jangkitan virus boleh merebak sehingga 50% dalam masa 2 – 3 hari. Tindakan segera perlu diambil untuk mengatasi masalh tersebut.


3.7       Pengurusan Perosak Dan Penyakit Tanaman

a.       Kawalan serangga
·         Ulat pengorek buah (chloridea obsolete F.)
                                                                          i.      Bahagian diserang : buah, tunas, daun dan bunga
                                                                        ii.      Peringkat pokok : serangan apad peringkat berbunga dan berbuah
                                                                      iii.      Simptom : buah berlubang dan busuk, pucuk muda dan buah dimakan ulat
                                                                      iv.      Kawalan : sembur keseluruhan pokok dengan Bacillus thuringiensis, permethrin atau acephate selang 14 hari jika perlu. Kutip buah yang diserang dan musnahkan.

·         Lalat buah (bactrocera sp.)
                                                                          i.      Bahagian diserang : buah
                                                                        ii.      Peringkat pokok : peringkat berbuah
                                                                      iii.      Simptom : buah berlubang dan menjadi reput. Buah-buahan busuk atau gugur sebelum matang
                                                                      iv.      Kawalan : kutip buah-buah yang diserang dan musnahkan secara menanam atau membakar. Sebagai kawalan, gunakan attractant seperti methyl eugenol.

·         Hamama merah (tetranychus truncates)
                                                                          i.      Bahagian diserang : daun dan bunga
                                                                        ii.      Peringkat pokok : semua peringkat
                                                                      iii.      Simptom : daun-daun yang diserang berkerekot dan terdapat tompok-tompok kuning. Pertumbuhan pokok terbantut dan bunga tidak terbentuk.
                                                                      iv.      Kawalan : jika perlu, sembur dengan racun serangga seperti dicofol atau propagate.

·         Lelompat daun (empoasca fabae)
                                                                          i.      Bahagian diserang : daun
                                                                        ii.      Peringkat pokok : semua peringkat
                                                                      iii.      Simptom : semua serangga dan nim adalah perosak, menghisap cairan pada permukaan bawah daun. Terdapat bintik putih pada urat daun dan klorosis di tengah, tepi dan hujung daun. Jika serangan teruk, daun akan melengkung ke bawah manakala tepi daun menggerutu.
                                                                      iv.      Kawalan : menjaga kebersihan ladang dan kawal dengan semburan racun seperti imidaclorprid bila perlu. Tumpukan semburan di bawah permukaan daun (serangga ini biasanya bersembunyi di bawah daun)


·         Ulat ratus (spodoptera litura)
                                                                          i.      Bahagian diserang : daun dan buah
                                                                        ii.      Peringkat pokok : semua peringkat
                                                                      iii.      Simptom : serangan ulat ini boleh menyebabkan daun sayuran hanya tinggal urat dan batang sahaja
                                                                      iv.      Kawalan : kutip dan musnahkan daun yang diserang. Jika perlu, sembur racun seperti deltamethrin atau cyfluthrin. Ikut kadar dan cara penggunaan seperti yang disyorkan pada label.

·         Kutu trips (thrips spp.)
                                                                          i.      Bahagian diserang : daun dan buah
                                                                        ii.      Peringkat pokok : semua peringkat
                                                                      iii.      Simptom : nim dan trips dewasa adalah perosak. Menghisap cairan bahagian pucuk, di bawah permukaan daun atau permukaan buah. Daun menjadi keperangan, melengkung ke atas dan berkerekot. Pertumbuhan pucuk terbantut, manakal kulit buah berparut berkeruping halus berwarna keperangan.
                                                                      iv.      Kawalan : menjaga kebersihan ladang, gunakan sungkupan plastic bersinar bagi mengurangkan kehadiran kutu trips dan sembur racun seperti imidaclorprid bila perlu. Ikut kadar dan cara penggunaan seperti yang disyorkan pada label.


·         Lalat putih (bemisia tabacii)
                                                                          i.       Bahagian diserang : daun
                                                                        ii.      Peringkat pokok : semua peringkat
                                                                      iii.      Simptom : kehadiran lalat putih boleh dikesan dengan adanya lingkaran putih pada permukaan daun. Serangga ini menghisap cairan dari permukaan daun dan menghasilkan bintik-bintik klorosis pada permukaan daun dan daun menjadi kekuningan. Bahan buangan lalat putih adalah rembesan madu yang menggalakkan jangkitan kulat hitam yang akan menutupi permukaan daun. Kehadiaran kulat ini akan menjejaskan proses fotosintesis dan mengakibatkan proses tumbesaran pokok terbantut.
                                                                      iv.      Kawalan : menjaga kebersihan ladang dan sembur racun seperti malathion atau prefonofos jika perlu. Ikut kadar dan cara penggunaan seperti yang disyorkan pada label.

b.      Kawalan penyakit
·         Hawar phytophthora
                                                                          i.      Penyebab : phytophthora infestants (kulat)
                                                                        ii.      Bahagian diserang : daun dan buah
                                                                      iii.      Cara merebak : air dan tanah
                                                                      iv.      Simptom :
1.      Daun bertompok-tompok perang kehitaman dan berair selalunya di hujung dan tepi daun tua. Kemudian terdapat tompok-tompok putih di bahagian belakang daun. Akhirnya pokok layu dan mati.
2.      Pada buah muda yang masih hijau, terdapat bintik lecuh (water soak) berwarna kelabu yang membesar kepada saiz dan bentuk yang tidak menentu. Lama-kelamaan bahagian yang diserang menjadi perang, berkedut dan mempunyai sempadan yang nyata.
                                                                        v.      Kawalan :
1.      Sembur racun kulat seperti maneb, mancozeb, captafol atau cuprous oxide.
2.      Bakar bahagian yang berpenyakit.
3.      Pastikan kawasan tanaman bersaliran baik.
4.      Jaga kebersihan kawasan tanaman.

·         Antraknos buah
                                                                          i.      Penyebab : colletotrichum spp.
                                                                        ii.      Bahagian diserang : buah
                                                                      iii.      Cara merebak : biji benih dan angin
                                                                      iv.      Simptom : jangkitan awal kelihatan lekuk yang kemudian membesar menjadi tompok-tompok perang kehitaman. Serangan menyebabkan buah menjadi reput.
                                                                        v.      Kawalan :
1.      Sebagai pencegahan penyakit, gunakan biji benh yang sihat atau bajak reput relai ke dalam tanah semasa penyediaan media.
2.      Jika terdapat serangan, musnahkan buah-buah yang berpenyakit atau sembur buah dengan racun kulat seperti monzeb jika perlu. 

·         Hawar alternaria
                                                                          i.      Penyebab : alternaria solani
                                                                        ii.      Bahagian diserang : batang, daun dan buah
                                                                      iii.      Cara merebak : angin
                                                                      iv.      Simptom :
1.      Terdapat bintik-bintik berwarna perang pada batang dan daun tua. Bintik-bintik kemudiannya membesar menjadi tompok yang berpusar hitam. Tisu daun di sekeliling tompok selalunya bertukar warna kuning.
2.      Buah yang diserang mempunyai bintik lekuk, dan dipenuhi dengan spora-spora hitam. Serangan selalunya bermula di bahagian hujung tangkai buah.
                                                                        v.      Kawalan :
1.      Sembur dengan racun kulat copper oxychloride, mancozeb atau chlorothalonil jika perlu.
2.      Bakar bahagian yang berpenyakit

·         Rebut pangkal
                                                                          i.      Penyebab : sclerotium rolfsii / rhozoctonia spp.
                                                                        ii.      Bahagian diserang : pangkal pokok
                                                                      iii.      Cara merebak : tanah
                                                                      iv.      Simptom : daun-daun kelihatan layu. Terdapat maisiliapada pangkal pokok yang berwarna perang kekuningan. Bahagian yang diserang akan ditumbuhi sklerotia berwarna putih dan lama-kelamaan menjadi coklat cerah. Akhirnya pangkal menjadi hitam dan reput.
                                                                        v.      Kawalan :
1.      Musnahkan pokok yang diserang.
2.      Pastikan kawasan tanaman bersaliran baik.
3.      Pastikan kawasan tanaman telah reput sepenuhnya sebelum penanaman semula.
4.      Gilirkan tanaman dengan tanaman lain.

·         Layu fusarium
                                                                          i.      Penyebab : fusarium spp.
                                                                        ii.      Bahagian diserang : akar
                                                                      iii.      Cara merebak : tanah dan air
                                                                      iv.      Simptom : daun-daun menjadi kuning. Kemudian daun menjadi kering bermula dari bahagian bawah pokok. Poko menjadi bantut dan layu. Apabila batang berhampiran tanah dipoting, dapat dilihat xylem menjadi hitam.
                                                                        v.      Kawalan :
1.      Pastikan kawasan tanaman bersaliran baik.
2.      Sembur dengan racun kulat seperti benomyl atau canberdazim jika perlu.
3.      Cabut dan bakar pokok yang berpenyakit.

·         Layu bakteria
                                                                          i.      Penyebab : ralstonia solanacearum
                                                                        ii.      Bahagian diserang : batang dan akar
                                                                      iii.      Cara merebak : air, tanah dan sentuhan akar
                                                                      iv.      Simptom :
1.      Daun kelihatan layu dan menjadi kuning.
2.      Empulur berwarna perang kehitaman dan berair.
3.      Jika akar atau batang dipotong dan direndam ke dalam air, ia mengeluarkan cecair jaluran putih.
                                                                        v.      Kawalan :
1.      Gilirkan tanaman yang berlainan dari keluarga Solanacaea.
2.      Tentukan saliran air baik di kawasan kebun.
3.      Cabut dan bakar pokok yang berpenyakit.

·         Virus mozek
                                                                          i.      Penyebab : virus
                                                                        ii.      Bahagian diserang : seluruh pokok
                                                                      iii.      Cara merebak : kutu daun (pembawa penyakit)
                                                                      iv.      Simptom : daun berkerekot. Serangan yang teruk menyebabkan pokok menjadi bantut, buah menjadi kecil dan berubah rupa.
                                                                        v.      Kawalan :
1.      Gunakan biji benih yang sihat.
2.      Kawal kutu daun dengan menyembur racun serangga seperti malathion.
3.      Musnahkan pokok yang berpenyakit.


3.8       Mengutip Hasil Dan Pengendalian Pasca Tuai

a.       Pasca tuai
Kerja-kerja memungut hasil, penggredan dan pembungkusan dilakukan di ladang. Memungut hasil dilakukan tepat pada waktunya mengikut indeks kematangan yang ditetapkan.
Penggredan dilakukan di pusat pengumpulan. Tujuannya untuk mengasingkan buah-buah mengikut kualiti dan kehendak pasaran. Di ladang-ladang komersil dan berskala besar penggredan dilakukan serentak dengan pembersihan serta rawatan hasil.



3.9       Anggaran Kos

Berikut adalah anggaran kos pembangunan projek fertigasi bersaiz komersil iaitu sebanyak 3000 beg di bawah struktur pelindung hujan. Kawasan yang diperlukan ialah 0.2 hektar.

Bil
Perkara
Jumlah (RM)
Kuantiti
Rendah
Tinggi
1
Penyediaan tapak / kawasan
0.1 hektar
(0.5 hektar)
3000.00
10000.00
2
Rumah lindungan 20’ x 100’
9 unit
81000.00
126000.00

Rumah operasi dan kelengkapan
1 unit
14000.00
24000.00
3
Sistem pengairan (operasi)
(tangki nutrient, pam, timer, filter, fitting, dsb)
1 set
3800.00
5000.00
4
 Sistem pengairan (ladang)
(main line, sub line, set penitis, fitting dsb)
3000 poin
7500.00
12000.00
5
Baja (20000 – 30000 L cairan/set)
12 set
2400.00
3600.00
6
pH/EC/TDS meter
1 unit
600.00
1200.00
7
Polibeg putih 14” x 12”
80 kg
600.00
800.00
8
Media tanaman (cocoa peat, arang sabut)
500 beg
2000.00
3000.00
9
Media (peat moss) & dulang semaian
1 set
200.00
300.00
10
Trellis (tiang besi dan dawai hijau)
9 set
2500.00
4000.00
11
Batas bata dan plastic
9 set
2000.00
3000.00
12
Racun serangga/ kulat/ hormon/ disinfectant
1 set
800.00
1500.00
13
Biji benih (1000biji/bekas)
7 bekas
1600.00
1960.00
14
Rumah operasi & setor 20’ x 80’
1 buah
7500.00
10000.00
15
Tong penyembur (mist/ power spray)
1 unit
1400.00
1800.00
16
Bekas hasil

800.00
1200.00
17
Kereta sorong
 2 unit
200.00
300.00
18
Elektrik (penyambungan & bulanan)

300.00
600.00
19
Air & sumber air (penapis dsb)

300.00
600.00
20
Upah/ tenaga (sebulan)

1500.00
2000.00
21
Susut nilai (10% setahun kos tetap)

8000.00
12000.00

JUMLAH

142000.00
224860.00



Bab 4
DI UNIT PEMPROSESAN

4.1       Sos Cili

Bahan-bahannya          :

·         1 kg cili kering
·         5.5 kg gula pasir
·         375 gm garam
·         750 gm MCS (Modified Corn Starch)
·         200 gm bawang putih
·         121 ml cuka asli
·         12.5 gm sodium benzoate
·         11 liter air untuk mengisar
·         1.5 liter air untuk membancuh MCS

Cara membuatnya       :

1.      Cili dibuang bijinya, dibasuh dan direbus sehingga empuk.
2.      Bawang putih dibuang kulitnya dan bahan-bahan lain disediakan mengikut sukatan.
3.      Cili dan bawang dikisar dengan sedikit air sehingga lumat. Selepas ini masukkan ke dalam periuk bersama dengan ramuan lain. Campuran ini dimasak dengan pekat.
4.      Botol  di steril dengan air panas untuk membasmi kuman.
5.      Sos diisi ke dalam botol semasa masih panas.
6.      Botol ditutup, dibubuh label dan di seal kan. 





4.2       Sos Pencicah

            Bahan-bahannya         :
                       
·         1000 gm cili kering
·         4996 gm gula pasir
·         713.9 gm gula Melaka
·         1361 gm cuka 10%
·         570 gm garam
·         285.9 gm MCS
·         13.6 gm belacan
·         285.9 gm bijan goreng
·         214.0 gm bawang putih
·         13.6 gm bahan perisa (MSG)
·         13.6 gm sodium benzoate
·         9990 gm air

Cara membuatnya       :

1.      Cili kering dibersihkan, direbus sehingga empuk.
2.      Cili dicuci dan ditoskan, dikisar bersama bawang putih, belacan dan sedikit air.
3.      Bahan-bahan yang dikisar dimasukkan ke dalam periuk masak. Masukkan garam, gula, gula Melaka dan air yang selebihnya.
4.      Bancuh MCS dan masukkan ke dalam adunan.
5.      Masukkan cuka dan sodium benzoate.
6.      Masukkan bijan goreng dan bahan perasa apabila sos mendidih.
           





4.3       Sos Rojak

            Bahan-bahannya         :

·         3200 gm gula pasir
·         1600 gm gula merah
·         2 botol kicap besar
·         2 sudu teh ibu cuka
·         160 gm belacan / petis / otak udang
·         800 gm lada kering
·         5 sudu makan garam
·         16 gm sodium benzoate
·         200 gm MCS
·         800 gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
·         200 gm bijan (goreng tanpa minyak)

            Cara membuatnya       :
1.        Cili kering dikisar.
2.        Gula merah di masak bersama air dan tapis.
3.        Masukkan cili yang dikisar, gula merah, dan kicap ke dalam periuk.
4.        Bancuh MCS dan masukkan ke dalam adunan.
5.        Masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan masak lagi.
6.        Masukkan sodium benzoate.
7.        Kacau supaya tidak berketul dan masukkan kacang tanah dan bijan.
8.        Angkat dan botolkan semasa masih panas.








4.4       Air Soya

          Untuk membuat air soya, kacang soya perlu ditimbang dan direndam selama 3 – 4 jam untuk ianya mengembang. Setelah mengembang, basuh dan toskan kemudian dikisar. Kisar kacang soya dengan air yang telah disukat. Nisbah air untuk kacang soya ialah 1 kg : 10 liter. Kebiasannya kacang soya yang telah kembang akan mencapai berat 2 kali ganda dari berat asal.
          Kacang soya hendaklah dikisar selama 2 kali untuk mendapat kisaran yang halus. Setelah dikisar, kacang soya perlu dispin dengan mesin pengering kacang soya. Kacang soya kisar perlu dispin sebanyak dua kali di sini. Setelah di spin, air kacang soya yang diperolehi hendaklah di rebus dengan menggunakan periuk.
          Air soya direbus sehingga mendidih. Jangan lupa untuk memasukkan sedikit garam untuk menambah lemak pada air kacang soya dan menambah daun pandan semasa merebus untuk menaikkan bau air kacang soya.
          Air gula akan ditambah setelah air soya siap. Ianya mengikut selera masing-masing.

4.5       Tauhu Manis
           
Tauhu manis atau lebih dikenali sebagai pati soya atau taufu fah adalah sejenis produk daripa kacang soya. Untuk membuatnya, kacang soya ditimbang mengikut berat yang dikehendaki. Setelah ditimbang, kacang soya akan direndam selama 3 – 4 jam untuk membiarkannya mengembang.
Setelah ianya mengembang, basuh dan toskan. Kisar kacang soya mengikut nisbah air yang ditetapkan iaitu 1 kg : 6 liter air. Berat kacang soya yang telah direndam akan meningkat dua kali ganda. Pastikan air yang telah disukat benar-benar tepat. Dalam menghasilkan tauhu manis, air tidak boleh melebihi sukatan yang telah ditetapkan, jika air terlebih, maka dikhuatiri tauhu manis tidak akan menjadi.
Kacang soya juga dikisar sebanyak 2 kali. Setelah dikisar, air kacang soya dispin sebanyak dua kali. Kebiasaannya setelah dispin, masih terdapat hampas yang tertinggal pada kain, kain yang digunakan untuk spin air kacang soya juga perlu ditukar bagi setiap kali dispin.
Setelah siap dispin, air kacang soya akan di rebus sehingga mendidih. Jangan lupa untuk meletakkan daun pandan semasa merebus. Pastikan air kacang soya benar-benar mendidih. Jika diambil tanpa mendidih sebetulnya, maka tauhu manis tidak akan menjadi, ianya akan hancur dan berbau soya mentah.
Untuk menjadikannya keras, ianya memerlukan tindak balas kimia. Nisbah bagi bahan kimia yang digunakan adalah seperti berikut.

Kacang soya
Air (untuk kisar)
GDL
Tepung jagung
1 kg
6 liter
10 gm
50 gm
3 kg
18 liter
30 gm
150 gm

  GDL dan tepung jagung hendaklah dimasukkan ke dalam bekas dan sentiasa di kacau bagi mengelakkan ianya beku. Kemudian, air soya yang telah mendidih dimasukkan ke dalam bekas yang berisi dua bahan tadi. Setelah air soya dimasukkan, jangan alihkan bekas tersebut, tutup bekas tersebut dan biarkan ianya mengeras. Jika dialih, tauhu manis tidak akan menjadi dan pecah.
Setelah beberapa jam, lihat bekas tersebut, jika telah menjadi, tauhu manis tersebut boleh diceduk dan dimasukkan ke dalam bekas. Air gula boleh dipilih mengikut selera sama ada mahu menggunakan air gula putih atau air gula merah. Semuanya mengikut selera. Setelah memasukkan air gula, tauhu manis boleh dihidang.


4.6       Minyak Kelapa Dara

          Minyak kelapa dara dinamakan sedemikian kerana proses pembuatannya tidak menggunakan api. Cara pembuatannya tidak rumit tetapi memerlukan ketelitian dan juga kesabaran. Terdapat tiga teknik dalam menghasilkan minyak kelapa dara iaitu teknik pemeraman (dibiar di luar selama 24 – 36 jam), pembekuan (disimpan di peti sejuk beku selama 24-36 jam) dan juga pemancingan (menitiskan minyak kelapa dara yang sedia ada untuk memancing minyak kelapa dara yang lain untuk terhasil). Teknik yang kami gunakan di sini adalah dua iaitu pemeraman dan juga pembekuan. Kelapa yang digunakan tidak boleh busuk dan dalam proses pembuatannya memakan masa. Nisbah air yang digunakan dalam membuat minyak kelapa dara ialah 5 biji kelapa 2 liter air.
          Kelapa-kelapa tersebut perlu dibelah dan diparut. Setelah diparut, perah kelapa parut tersebut. Kelapa parut tersebut perlu diperah sebanyak 3 kali untuk mendapatkan pati santan. Perahan yang pertama dan kedua perlu menggunakan air yang telah disukat tadi. Manakala perahan yang ketiga tidak perlu menggunakan air sebaliknya hanya menggunakan kain untuk memerah agar santan pekat yang tertinggal keluar sehabisnya.
          Setelah siap memerah, santan pekat tersebut dibiarkan selama 1-2 jam dan kemudiannya santan pekat yang telah mendak dengan air. Air yang tidak diperlukan akan dibuang manakala santan yang pekat diambil untuk pemeraman. Pemeraman mengambil masa 24 jam sehingga 36 jam sahaja. 
          Selepas tempoh pemeraman, terdapat tiga lapisan yang dapat dilihat pada bekas pemeraman. Seeloknya pemeraman dibuat pada bekas yang lutsinar agar dapat melihat tiga lapisan tersebut. Lapisan tersebut terdiri daripada lapisan santan, lapisan minyak dan juga lapisan air. Gunakan turasan untuk mendapatkan minyak. Tapis minyak sekurang-kurangnya dua kali dan minyak kelapa dara siap.

5.7       Tempe
           
Untuk membuat tempe, kacang tempe kering (sejenis kacang soya) hendaklah ditimbang mengikut sukatan yang dikehendaki. Kacang tersebut perlu direndam selama dua malam.
Setelah dua malam direndam, basuh, buang kulit kacang yang timbul dan tos. Basuh sekurang-kurangnya 3 kali. Setelah siap dibasuh dan ditos, timbang semula kacang untuk melihat berapa berat yang tinggal. Kebiasaannya berat kacang tempe akan berkurang dari berat semasa kering. Berat kacang tempe ditimbang bagi mengira jumlah pengembangan dan juga jumlah penyusutan.
Setelah ditimbang, kacang tempe direbus selama satu jam. Setelah satu jam direbus, toskan kacang tempe dan timbang semula. Biarkan kacang tempe mengering. Dalam keadaan kacang tempe yang suam, taburkan ragi tempe dan gaul rata. Nisbah bagi ragi tempe ialah 1 kg : 15 g.
Setelah siap digaul, kacang tempe dibungkus dengan menggunakan kertas pembungkus dan juga daun. Pastikan berat tempe yang dibungkus sama. Setelah siap dibungkus, tempe perlu dijemur ditempat yang berhaba seperti meja kayu selama 2 hari. Selepas 2 hari, tempe boleh diambil dan dimasak.
           

LAMPIRAN

1.      Di Blok Fertigasi









1.      Di Ladang Organik










1.      Di Unit Proses








Sebarang keterangan lanjut boleh didapati DI SINI
Lokasi Pusat Pertanian Ayer Hitam tekan SINI

No comments:

Post a Comment